za. jan 29th, 2022

20160820_165718Sinds kort zijn we weer aanbeland bij de fase  van de lange duurlopen. 

Op weg naar de Marathon van Frankfurt stond er vandaag een exemplaar van 28 km op het programma.

Nu vind ik het zeker niet erg om zo’n lange duurloop alleen af te haspelen.

Zie het gerust als een teken van zelfliefde: als je na 2 uur en 22 minuten nog stééds niet uitgepraat bent, dan heb je toch een boeiende gesprekspartner aan jezelf, niet? Maar het spanningsveld tijdens zo’n innerlijke dialooog is helaas beperkt. Bijna steeds ben ik het roerend eens met mezelf.

Sugar Run 3Goed nieuws! Vandaag had ik het geluk om al lopende – tijdens deze lange duurloop – kennis te maken met Dimitri Op de Beeck.

Wat een fijne sportieve kennismaking was dat! 

We vertellen u er graag een en ander over. Dimitri is 37 jaar, en hij is op zijn 20ste begonnen met hardlopen.  Nooit meer gestopt.

Dimitri is volbloed-hardloper: “Lopen maakt mij blij, het brengt mij goede raad op moeilijke momenten, en het leert me de omgeving op een andere manier kennen. Bij een te lange periode van inactiviteit word ik krikkel, en dan is het voor mij duidelijk: GA LOPEN!

Dimitri heeft er nu 4 marathons op zitten. Zijn snelste was 3u12, in Rotterdam.

20160821_105800Juist: dat is één minuut sneller dan ik. Zoiets schept uiteraard een gezonde dosis sportieve competitie! 🙂

Bij zijn vijfde marathon in Lier hoopt Dimitri onder de 3u10 te gaan. Daarna wenkt uiteraard de magische “Sub 3” grens!

Drie uur. Zou ik dààr ooit onder geraken“, vraagt Dimitri zich af.  Hij niet alleen, trouwens. 🙂

Sugar Run 5Op professioneel vlak is Dimtri een creatieve business developer, als Sales en Marketing manager bij 23:Seconds, dat is een (web) app development bedrijf.

Wat betreft de projecten waar ik Dimitri (enthousiast!) over hoorde vertellen, dacht ik spontaan: “Boeiend, boeiend, boeiend!

Maar goed. Laat ons ter zake komen. Hardlopen heeft voor Dimitri namelijk een belangrijke extra dimensie.

Dimitri organiseert jaarlijks de Sugar Run. Een fijn event, waar ik heel veel goeds over hoorde, maar waar ik helaas nog niet bij kon zijn, wegens congé payé!

Sugar Run 2De Sugar Run is een uurloop waarbij je op één uur zoveel mogelijk rondjes van 3,5 km moet zien te lopen. Bekijkt u zeker even het verslag en de mooie foto’s op Facebook, als u een momentje de tijd heeft. En het is zondag, tenslotte. Dit is de link: https://www.facebook.com/jamberryblue/

Wààrom doet Dimitri dit, wou ik natuurlijk weten? Wel, vanuit persoonlijke betrokkenheid.

Sugar Run 4Mijn petekind Mats kreeg op 6-jarige leeftijd te horen dat hij diabetes type 1 had. Die diagnose veranderde zijn leven. Vanaf dat moment moest hij dagelijks zijn bloedwaarde meten, zijn voeding aanpassen, en insuline inspuiten. Dagelijks 4 tot 8 keer prikken in de vingers. Dat is geen pretje. 

Ik wou iets doen voor hem. Het moest iets worden dat hem zijn leven zou bijbleven. Ik wou iets straffer uit de hoek komen dan gewoon cadeaus geven.  Ik wil als peter meer doen dan alleen speelgoed kopen en hem meenemen op uitstapjes, ik wil hem echt iets bijbrengen. Hij is de reden waarom ik dit doe“.

Sugar RunDat werd dus de Sugar Run. Met de volgende filosofie:

We willen tonen dat je als diabeet nog steeds goed je mannetje (of je vrouwtje) kan staan. En tegelijkertijd willen we alle mensen bereiken met de boodschap van gezond leven. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Er is een sterke link tussen (gebrek aan) beweging en diabetes type 2:

Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Dit zijn ook belangrijke verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in de bevolking

In ProRun verscheen een boeiende, vijfdelige serie over hardlopen en diabetes.

We lezen daar:

Door te bewegen leert je lichaam vet te gebruiken als energiebron en wordt de insulinegevoeligheid verbeterd. Onderzoek heeft laten zien dat door te bewegen, de mitochondrieën zo kunnen worden getraind dat ze bijna zo goed functioneren als bij mensen zonder diabetes. Wanneer de ziekte zich nog in een beginnend stadium bevindt kan beweging er voor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt. Maar volledig genezen doet beweging niet.

20160820_174455De eerste editie van de Sugar Run ging door in 2014.

Niemand minder dan Ironman Frederik Van Lierde zette zijn (sterke) schouders onder dit mooie project! 

Als ambassadeur kwam hij zelf meelopen, met vrouw, kinderen, broer, schoonbroer, en zijn ouders!

Dimitri: “Dat was bangelijk. Deze eerste editie bracht meteen 250 man op de been!” Elke afgelegde ronde bracht twee euro in het laatje voor de Diabetes Liga !

Sugar Run 3De 2015-editie was ook bangelijk: Ik bedacht een stunt om in de media terecht te komen. Ik zou een uur lang op 15 meter boven de grond op een loopband lopen die op een hoogtewerker stond!“.

Als u daar mijn eerlijke mening over wil?

Dimitri liever dan ik ! 🙂

In 2016 vond de 3de editie plaats: “Het weer was prima, alle lopers tevreden, en wij hebben er weer een serieuze kick aan overgehouden“.

En opnieuw middelen voor de Diabetes Liga, natuurlijk! En dat is wel nodig:

“Dit jaar vestigt de WHO de aandacht op de strijd tegen diabetes. Wereldwijd lijden er zo’n 422 miljoen mensen aan diabetes, bijna 4 keer zoveel mensen dan in 1980. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat cijfer nog verdubbelen in de komende jaren!”

En nu?  Wat doen we daaraan?20160820_181447

De Sugar Run is een prachtig event! De vraag is uiteraard, hoe kan dit event nu verder uitgebouwd worden?  En hoe bouw je een sterk team?

Veel vragen, en daar was de lange duurloop natuurlijk uitermate geschikt voor! 🙂

Wow. Dit was een fijne kennismaking met Dimitri. Blij dat ik die 28 kilometer niet alleen heb hoeven af te leggen! 🙂

Keep going, Dimitri. Gezonde voeding, veel beweging: het is vandaag meer dan ooit aan de orde!

Volgende afspraak en training in Duffel. En binnenkort allebei onder de 3u10 hé ?

Sportieve groeten,

Peter

 

5 gedachte over “Over Dimitri, duurlopen, en het gevecht tegen diabetes”

Geef een reactie