di. feb 1st, 2022

Time to FlyVorig jaar ben ik met veel enthousiasme aan deze Blog begonnen, met als doel om even op te lijsten welke blunders, kemels & stommiteiten ik allemaal heb begaan toen ik begon met hardlopen. Ik dacht, wie dit leest kan er maar slimmer van worden.

(Foto.)  Nou, dat werd me een dermate lange lijst dat ik me al snel genoodzaakt zag om een Top 10 samen te stellen. Wat niet in deze Top 10 stond, was de keuze van loopschoenen. Laat dat nu net de vraag zijn die ik heel vaak hoor, bij beginnende lopers. Een beetje vreemd, want allerhande fora en blogs over hardlopen bulken van de beoordelingen, vergelijkingen, etc. En wie de betere retailzaak bezoekt, krijgt grondig advies.

Misschien is dit nu even vloeken in de Katholieke Kerk, maar het belang van de keuze inzake loopschoenen mag (naar mijn bescheiden mening) vooral niet overschat worden. Uiteraard, met te oude en/of met Hoka - 3verkeerde loopschoenen zal je wellicht iets sneller een blessure oplopen.

Maar ontwerpt u nu even – samen met mij – de volgende drie virtuele staafdiagrammen:

Primo, de groep hardlopers die te snel hun weekvolume opdrijven, of die te snel op intens snelheidswerk gaan focussen, en die daardoor een blessure oplopen?

Secundo, de groep hardlopers die geen of onvoldoende aandacht schenken aan krachttraining en core stability training, en die daardoor een blessure oplopen?

Tertio, de groep hardlopers die nét iets te laat de overstap heeft gemaakt van de Nike Air Zoom Pegasus 32 naar de Nike Air Zoom Pegasus 33, en die daardoor een bijna-onherstelbare spierscheur oplopen?

Ziet u ook de proportionaliteit tussen deze drie staafjes?  

Hoka-Clifton-2Nu, laten we wel wezen, de meeste loopschoenen van 100 euro (of meer), zijn degelijke schoenen. De ene schoen ligt je natuurlijk beter dan de andere, en dan is het kwestie van gevoel en de goede “fit”.

En zoals steeds: het oog wil ook wat, dus het zou mij niet verwonderen als er (véél ?) hardlopers zijn die beslissen op basis van visuele criteria, eerder dan op basis van loop-technische criteria. Ik pleit trouwens schuldig.

Hardlopers anno domini 2016 als fashionista.

De voorbije jaren heb ik steeds mainstream gekozen voor neutrale schoenen van de grote merken zoals Nike en Saucony.  De minimalistische stroming heb ik – ondanks alle voordelen die dit zou hebben – aan me laten voorbij gaan. Wel héél even geprobeerd, maar het beviel niet.

20160731_203347_resizedDe voorbije maanden heb ik gekozen voor de omgekeerde benadering, de maximale demping van Hoka One One.

Hoka One One legt zijn filosofie als volgt uit: “Hoka One One has engineered a unique performance midsole geometry that features a higher volume, softer density, and greater rebounding foam than standard running shoes. Along with maximal cushioning, this provides runners of all types with an energizing, stable ride.

Hoka - 2Op internet had ik er bijzonder lovende feedback over gelezen, dus ik dacht: daar gaan we toch eens mee experimenteren.

Wel met een klein hartje, want het leek een beetje te goed om waar te zijn, al die mooie woorden.

Het werd de Clifton 2.  Experts ter zake meldden ons daarover het volgende:

“With it’s super-light yet super-cushioned construction, Hoka’s Clifton was the runaway shoe of the year last year, winning numerous magazine awards and taking running retail stores by storm. Believe it or not, Hoka found out to make a great shoe even better. The second edition of this shoe remains super light and amazingly cushioned, but it’s also a tad bit more supportive in the upper, and it offers more of a connective feeling to the chassis under your foot”

In het begin was het even wennen, zoveel demping was ik niet gewoon, Hoka - 1en het voelde helemaal anders om hiermee te lopen.

En die erg dikke zool, het is een vreemd zicht, natuurlijk.

Maar na de inloopperiode was ik helemaal verkocht: veel demping, voldoende steun en stabiliteit, en de voetlanding verloopt erg aangenaam (“… designed to encourage a smoother ride, and a faster transition to the forefoot“).

Hier en daar lees ik dat de schoen vooral geschikt is voor langzame duurlopen (“… for easy runs and recovery days they feel pretty good“), maar ik doe er ook graag snelheidswerk mee: het is en blijft een héél lichte schoen.

Beeld ik me dit nu in, of ben ik er ook iets anders door gaan lopen? Ik ben absoluut geen expert in loopstijlanalyse, maar sinds ik deze schoenen ben gaan gebruiken, lijkt het wel alsof ik de knieën merkelijk hoger begon te brengen, en alsof ik mezelf meer met de hamstrings & de dijspieren naar voor begon te duwen. Misschien beeld ik het me in. In ieder geval, de voordelen: dat loopt toch wel vlotter (en sneller), en het lijkt de kuitspieren enigszins te ontlasten. Nadeel: dit vergt beduidend méér inspanning, de hamstrings en dijen moeten er nog aan wennen. Als het een gevolg is van de loopschoenen, willen ze volgende keer terug Nike of Saucony 🙂

Hoka One One. Oftewel Hoka O-nay O-nay, dat komt uit het Maori, en het betekent, “Fly over the Earth”.

Of anders geformuleerd, beste lezers, Time to Fly!

Sportieve groeten,

Peter

6 gedachte over “Time to fly?”
 1. Mooie revieuw.
  Ik ben denk ik nog niet overtuigd. Maar wil ze straks misschien gaan testen.
  Ik loop nu op Saucony. Zonder opsmuk, rare kleurtjes. Aangemeten aan de hand van mijn loopje. En ik voel mij er heel tevreden bij.
  Ik ben beginner. En loop nu bewust onder begeleiding, om op een goede manier, zonder blessures op te bouwen.
  Ik vind het lopen heerlijk.
  De schoenen die ik nu heb zijn niet over de top. Echt niet te duur. Maar lopen heel licht. Dus voor mijn herstart : start to run ben ik hier erg tevreden over.

   1. Op dit moment door een personal trainer. Die meer gespecialiseerd is om weer in conditie te komen na de behandelingen met betrekking tot kanker.
    Sinds 2013 heb ik diverse chemo’s gehad, operaties en bestralingen.
    Omdat ik het lopen heerlijk vind, maar wel verantwoord wil oobouwen heb ik echt voor een bewuste begeleiding voor mij op maat gekozen.
    Zo gauw ik weer sterker word ga ik weer meer zelf lopen en trainen. En de begeleiding afbouwen.

 2. Voor mij: minimale drop en minimale demping. Ik heb zo nu blessurevrij bijna m’n twee de paar Asics Fuji Trabuco’s versleten.
  Ik geloof rotsvast in die ‘primo’ en raad iedereen aan traag volume op te bouwen en in te zien dat rust ook training is.

Geef een reactie