vr. jan 28th, 2022

BeevorZomervakantie, een geschikt moment voor een nieuwe leestip, beste lezer. Gratis en voor niets. Speciaal voor u.

Eérst, en als beknopte introductie: recent vroeg ik nog aan Kathelijne, voor alle zekerheid, of ze het niet bizar, gênant, en misschien een tikkeltje nerdy vindt, dat ik me interesseer voor de geschiedenis in het algemeen, en dan voor die van de twee wereldoorlogen in het bijzonder?

Gelukkig, een geruststellend antwoord viel mij ten deel. Ik hoef me geen zorgen te maken. Nu, in alle transparantie, en we houden niets verborgen: aangezien Kathelijne zélf historica van opleiding is, was het natuurlijk een beetje alsof de stroper te biechten ging bij de boswachter, of hoe zeg je dat.

En dan nu, de leestip waar u zit op te wachten: Het Ardennenoffensief van Antony Beevor. Prima geschreven werk. Warm aanbevolen. Meeslepend. Spannend.

Enfin, spannend, de meesten onder ons kennen de uitslag van deze militaire campagne natuurlijk wel, maar toch. Memorial

Dit boek gaat over de strapatsen van Dwight Eisenhower, Courtney Hodges, Bernard Montgomery etc., de Grote Generaals van de geschiedenis.  Maar evengoed gaat dit boek over het leven aan het front zoals het was destijds. Over de uitstapjes van de frontsoldaten naar Parijs (en wat daar dan zoal gebeurde). Of de uitstapjes naar Brussel, wat dan werd vergeleken met “uitgaan met het zusje van het meisje op wie je verliefd was” (Parijs, dus).

Ik citeer even uit de losse pols het NRC Handelsblad, en die hebben er – doorgaans – toch verstand van: “Antony Beevor is een historicus die een breed publiek meesleept tussen de hoofdkwartieren van de bevelhebbers, en de schuttersputjes van creperende soldaten“. Mee eens. Deze lezer – uit het brede publiek – werd alleszins meegesleept. Die Battle of the Bulge was trouwens een cruciale kwestie. Eind 1944 was iedereen ervan overtuigd dat de Wehrmacht op het punt stond in te storten, en dat viel toen lelijk tegen: het Ardennenoffensief kwam als een complete en bijzonder onaangename verrassing.

En wat heeft dat nu met Dandoy te maken, vraagt u zich misschien al (iets té) geruime tijd af ? Dandoy

Wat me wel eens opvalt, bij wijlen, is hoeveel dingen in het ordinaire, dagdagelijkse leven nog verwijzen naar de twee wereldoorlogen. Als stille getuigen. Zonder dat we dat misschien altijd goed en wel beseffen.

Tot voor kort kende ik Dandoy voornamelijk van de koekjes Maison Dandoy: “Maison Dandoy laat je zintuigen zinderen. Met ovenverse biscuits, vol van smaak, zoet van geur en rond van karakter“.

Maar deze avond, na het zwemmen, liep ik voorbij het Aimé Dandoy Plein in Etterbeek, en bij toeval zag ik het goed verborgen, en kaduuke bordje met informatie over wie deze man was. VoixDat had niet zo veel te maken met artisanale koekjes die je zintuigen laten zinderen.

Thuis gekomen heb ik het eens opgezocht, maar helaas, niets te vinden op de Nederlandstalige Wikipedia.

Dan maar in het Frans. Op de Franstalige versie vind je wél het volledige verhaal over Aimé Dandoy, oftewel “un héros de la résistance belge durant la Seconde Guerre mondiale, Commandant national du Mouvement National Belge“.  Aan het begin van de oorlog gevangen genomen, en met de fiets terug naar Brussel gekeerd. In juli 1941 richtte hij een clandestiene krant op,”La Voix des Belges“.

In oktober 1941 gearresteerd, en in mei 1943 naar Duitsland gedeporteerd, als dwangarbeider. Nog getraceerd in de kampen van Bochum, Esterwegen, en in Gross-Rosen/Sachsenhausen, alwaar Danoy nummer 82.009 had.  En als triest einde: “on perd définitivement sa trace à Bergen-Belsen, en mars 1945“.

Minder dan twee maanden voor de overgave van Duitsland.

Groeten,

Peter

2 gedachte over “Aimé Dandoy”
  1. Dag Peter
    Bedankt voor de tip en achtergrondinformatie.
    Ik zoek ook verder nog wat info op rond Dandoy en ben benieuwd naar het boek.
    Groetjes, Ann

Geef een reactie