ma. jan 31st, 2022

De rechtgeaarde hardlopers onder u zullen het graag en onder ede bevestigen: om goed te lopen heb je niet alleen sterke benen nodig, maar ook een fris hoofd, en véél mentale kracht. 

Hoe goed de conditie ook is, op een bepaald moment gaat het toch pijn doen, let’s face it.

Dan moet het goed zitten, daar tussen de twee oren. Waar je voor de fysieke training heel veel gereedschap, tools, gadgets & apps ter beschikking hebt, zijn er voor wat betreft mentale kracht helaas beduidend minder hulpmiddelen voor handen.

En dus? Wat nu? We’re on our own?  Ieder voor zich, en God voor ons allen?  Nou. Wat denken jullie van een montere Mantra, als hulpmiddel? Koestert u soms Mantraeen mantra, tijdens het hardlopen? Als het antwoord luidt: “Al sla je me dood, ik weet niet wat je bedoelt”, dan leggen we het graag even kort uit.

“Mantra” is een woord uit het Sanskriet. Nu, de bedoeling is niet om hier een soort “Professor Zonnebloem”-blog te schrijven, maar toch, een woordje uitleg. Het Sanskriet, ook wel het Oudindisch genoemd, is een oude, Indo-Arische taal. Ondertussen is die Indo-Arische taal wel zo dood als een pier, maar goed.

In tegenstelling tot het plat-Gents, was het Sanskriet géén levendige volkstaal, maar eerder een cultuurtaal,  bedoeld voor de sociale elite, zeg maar.  Mantra 2Met “destijds” bedoelen wij: zo te beginnen vanaf (plus ou moins) 5.000 voor Christus.

Op dat moment wist men trouwens nog niet dat het al (plus ou moins) 5.000 voor Christus was, maar dat is een andere kwestie.

Mantra, dames en heren, is in het eenvoudig Engels uitgedrukt, “an instrument for thinking”. Iets dat je herhaalt, en blijft herhalen, en dat je daardoor mentaal op de been houdt.

Voilà. En was u toevallig nog op zoek naar een inspirerende Blog over hardlopen? En mag het ook in het Engels? Mantra 3Zo ja, dan mag u zich nu in vogelvlucht, linea recta en met één eenvoudige muisklik begeven naar de blog van RatherBeRunning !

Bij wijze van human interestAshley woont in San Luis Obispo, en zij gaat als Director of Human Resources door het professionele leven, en Ashley heeft twee katten, te weten Max en Diesel. Voor de bronstige singles onder jullie: Ashley is naar verluidt vrijgezel, enfin, volgens haar blog toch. En Ashley’s laatste post gaat dus over Mantra‘s:

https://ratherberunnin.wordpress.com/2015/10/05/running-mantra/

Met als advies: “An effective mantra should focus on what you want to feel, not on what you’re trying to overcome. Mantra 4It should also be short, positive, instructive, and full of action words” 

Met enkele voorbeelden, in het Engels, en al naargelang het type training:

For hill repeats: “I eat hills for breakfast”. 

For long runs: “I am strong, I am powerful, I can do this”. 

For speed work: “My legs are so strong, I am so fast”

Ziezo. Dat gaan we eens proberen dit weekend, daar in het verre Droeshout.
Sportieve groeten,
Peter

Een gedachte over “Kracht”

Geef een reactie