za. jan 29th, 2022

Yamina 4“Leve de borsten!”, denkt 49.5% van alle mannen, toch gemiddeld zo’n 7 maal per seconde. Welnu beste lezer, dat zijn de borsten-mannen.

“Neen, niets van, lang leve de billen!”, denkt 49.5% van alle mannen, eveneens 7 maal per seconde. Dat zijn de billen-mannen.

Wanneer billen-mannen discreet (of iets minder discreet) een dame aanstaren, dan is de blik beduidend lager gericht. Zo ziet u meteen het verschil tussen beide mannensoorten. Ook Freudiaans is er een groot verschil tussen de borsten-mannen en de billen-mannen, maar die analyse bespaar ik u. Nu, de rekenkundig onderlegde lezer zal het al gemerkt hebben: er ontbreekt nog 1% der mannen. Deze kleine maar fijne minderheid, wel, dat zijn de mannen die 7 x per seconde aan hardlopen denken. Vreemde snijbonen, die 1%.

Yamina 1Maar goed. In deze blog gaan we het vooral over vrouwen hebben.

En dan met name: over Yamina Krossa.

Sociaal onderneemster, met een missie.

In 2014 ontmoette ik Yamina. Een bijzonder moment, en een bijzondere ontmoeting. Ik kan het niet ontkennen: ik was onmiddellijk diep onder de indruk. Wow.

Wat een drive, passie, en flair. Het project Benetiet werd toen op de rails gezet. Zoals u misschien wel weet, of misschien nog niet: Yamina 3na een amputatie door borstkanker is een borstreconstructie met eigen weefsel in dit landje behoorlijk duur.

Maak daar gerust van: quasi-onbetaalbaar.

We doceren even, uit de losse pols:

“Een borstreconstructie met eigen weefsel kost gemiddeld 2.600 eur voor 1 borst en 4.000 eur voor 2 borsten. Dat is voor veel vrouwen niet haalbaar.

Benetiet ondersteunt daarom vrouwen die na een borstamputatie door borstkanker een borstreconstructie wensen met eigen weefsel, maar hiervoor niet over de nodige middelen beschikken.”

En hoe doet Benetiet dat dan, vraagt de nieuwsgierige lezer zich nu af ?

Welnu, dat gaat als volgt:

“Benetiet zamelt fondsen in om vrouwen hierbij te ondersteunen. Benetiet gaat uit van de zelfredzaamheid van vrouwen en versterkt hen door binnen hun eigen netwerk ondersteuning te vinden en begeleidt hen hierin.”

Om vandaag eens een moeilijk woord te gebruiken: dat is innercrowd-funding, dames en heren. Voilà. Zeg nu nog eens dat dit geen leerzame blog is.

Yamina heeft trouwens ook een boeiende blog!

Bezoek ‘m even : https://benetiet.wordpress.com. Je vindt er fijne blogteksten, en de ontzettend mooie en immer tijdloze quote wil ik u niet onthouden:

“In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer”

Albert Camus

En dan nu, een nadere kennismaking met Yamina! Wij leggen Yamina graag even het vuur aan de schenen!

1. Wie is Yamina, en wat is het verhaal van Yamina?

Ik ben een vrouw van 41, moeder van twee geweldige zonen van 19 en 24. Een korte berekening verder en je weet dat ik erg jong mama ben geworden. Ik groeide op in een gebroken gezin, op de rand van de armoede. Van jongsaf aan al wilde ik een betere toekomst. Toen ik dan ook nog eens tienermoeder werd, wilde ik dit nóg meer, maar het was soms vechten tegen de bierkaai. Ik heb me daar echter nooit bij neergelegd. Op mijn 19de, alleenstaand met een zoon van 2, begon ik aan een avondstudie om mijn diploma secundair onderwijs te behalen. Wat ik ook deed bij de Examencommissie.

Dit typeert toch wel wie ik ben. Moeilijkheden trotseer ik met geheven hoofd, en de makkelijke weg is nooit mijn eerste keuze, omdat die vaak niet de juiste is. Mijn sterkte is dat ik zo’n optimist ben. Ik vind altijd de nodige kracht, met de grote glimlach, om de uitdagingen die op mijn pad komen aan te kunnen en om te buigen naar iets positiefs.

2. Waarom ben je met het Benetiet-project begonnen?

Benetiet is ontstaan nadat ik in 2013 borstkanker kreeg. Ik was toen 38 en het was een enorme schok om te verwerken. Een borstamputatie, chemo en bestralingen werden mijn deel en bepaalden mijn leven de daarop volgende maanden. Het was erg zwaar, zowel mentaal als fysiek. Kort nadat mijn borst was weggenomen, wou ik al weten hoe ik na mijn behandeling weer 2 borsten zou kunnen hebben. Des te meer omdat intussen door de dokters en mezelf beslist was om preventief mijn tweede borst te amputeren. Ik vernam toen dat een dubbele borstreconstructie met eigen weefsel mij duizenden euro’s zou kosten, bovenop de tussenkomst die op vandaag door het riziv wordt toegekend.

Als toen nog alleenstaande moeder met 2 tienerzonen en een inkomen dat tijdens mijn behandeling ruim 600 euro lager lag, had ik die som niet om voor deze ingreep te betalen. En ik had dan nog het geluk dat 2 bevriende echtparen mij financieel steunden.

Ik heb toen beslist om een benefietparty te organiseren, ik had mijn 40ste verjaardag te vieren en na heel het kankerhoofdstuk was het tijd om het leven te vieren. Ik nodigde familie, vrienden en kennissen uit met de suggestie aan diegenen die cava, bloemen of een ander cadeautje zouden meebrengen om in plaats daarvan “een stukje tiet” te kopen voor mij. Iedereen reageerde superenthousiast op dit initiatief en zo zijn we er, samen met mijn warm netwerk, in geslaagd om het nodige bedrag in te zamelen.

Maar ondertussen wist ik ook dat ik niet de enige was die voor deze uitdaging staat en zo is stilaan het idee voor Benetiet gegroeid waar we vrouwen ondersteunen die na een borstamputatie door borstkanker, een borstreconstructie wensen met eigen weefsel maar niet over de nodige middelen beschikken. Ik bedacht hiervoor de “innercrowd-funding”, waarbij we de vrouw versterken door ondersteuning te vinden binnen haar eigen netwerk.

3. Als je moet kiezen, voel je je eerder een weldoener, een wereldverbeteraar, of zie je jezelf meer als een sociale onderneemster ?

Ik zie mezelf als een volbloed sociaal onderneemster. Ik wist vroeger niet eens dat ik het in me had. Maar de onrechtvaardigheid waarmee vrouwen in deze situatie worden geconfronteerd was voor mij gewoon onaanvaardbaar. Niets doen was gewoon geen optie voor mij. Bij de start van Benetiet was het mijn missie om hopelijk minstens 1 vrouw te kunnen ondersteunen. Maar intussen staat de teller al op 9 vrouwen en ondersteunen we nog 7 vrouwen om ofwel fondsen in te zamelen, ofwel door te bemiddelen met hun verzekeraar.

4. Als jij het probleem van de terugbetaling van borstreconstructies oplost, komt de overheid er dan niet érg goed en goedkoop weg ?

Benetiet lost hoogstens tijdelijk de terugbetalingsproblematiek van borstreconstructies op. Want een deel van onze missie blijft om dit onrecht aan te klagen bij de overheid. Enerzijds door dit onderwerp regelmatig in de pers te brengen en dat lukt aardig. We hebben pas nog twee bronzen Leeuwen gewonnen op de Cannes Lions met de campagne die LDV United vorig jaar voor ons maakte.

We hebben met Libelle een reportage gemaakt over borstreconstructies en ATV gaf ons ook een platform omdat we in mei onze eerste verjaardag vierden.

Ik hou ook regelmatig contact met de topman van het riziv, om de vinger aan de pols te houden. Er zou een oplossing in de maak zijn. Ik ben erg ongeduldig om daar nieuws van te krijgen. Maar zolang er geen oplossing komt blijven we vrouwen ondersteunen.

Als ik moet kiezen tussen een overheid die er met onze oplossing goedkoop vanaf komt of voor vrouwen die na een borstreconstructie eindelijk zichzelf terugvinden en de draad van hun leven weer kunnen oppakken, dan moet ik daar geen 2 keer over nadenken.

5. Deze vraag zal hopelijk wel niet onverwachts komen: Yamina en hardlopen, hoe werkt die combinatie?

Vroeger, voor ik kanker kreeg, liep ik meermaals wekelijks en ik had ook al twee keer de Antwerp Ten Miles uitgelopen. Ik liep geen toptijden, maar dat was ook niet belangrijk voor mij. Toen ik jaren geleden met een Start to Run was beginnen lopen, toen kon ik nog geen 2 minuten na elkaar lopen, maar met de start to run lukte het om 5 km te lopen. En daarna 10 km. En toen ik dat kon, vond ik dat de Ten Miles ook wel moest lukken. Gedreven beestje dat ik ben.

Maar toen kreeg ik kanker en was er van lopen gewoon geen sprake. Na mijn behandeling bleef ik heel lang moe en het voelde echt alsof lopen nooit meer zou lukken. Wandelen was al een uitdaging.

Maar stilaan won ik toch aan energie en stilaan begon ik het in mijn lijf voelen tintelen. Ik had zin om te gaan lopen! Dus ik ben langzaamaan begonnen, opnieuw met een start to run en ik merkte zelfs dat ik sneller kon opbouwen dan destijds.

Ik probeer wekelijks te lopen maar ik moet daar echt moeite voor doen, omdat het zo druk is met Benetiet en omdat mijn energiepeil gewoon niet is wat het vroeger was.

Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat ik in april van dit jaar de Ladies Run van 5 km heb kunnen uitlopen. Met mijn lief en een vriendin aan mijn zijde, hand in hand liepen we over de finish. Het was een emotioneel moment met tranen van geluk!

Het betekende ook zoveel meer dan de finish halen. Over de finish lopen gaf mij een gevoel van het overwinnen van alle kankermiserie die ik had meegemaakt en het voelde ook als de afsluiting van die periode.

6. Yamina, je schrijft erg mooie blogs. Maar de laatste dateert al van een tijd geleden, zag ik. Hoe komt dat ?

Bedankt voor het compliment! Ik ben destijds met mijn blog http://benetiet.wordpress.com gestart om een getuigenis af te leggen over mijn parcours enerzijds, en anderzijds omdat ik toen al wist dat Benetiet ging worden opgestart.

Ik heb het gevoel al heel mijn leven een schrijfster te zijn, ik schrijf heel graag en ik ben erg woordgevoelig. Het was dan ook bijzonder om zoveel fijne reacties te krijgen op mijn blogposts. Als ik het vandaag teruglees, dan voel ik heel erg mee met mij. Dat klinkt misschien raar, maar ik kijk altijd vooruit en probeer niet teveel achterom te kijken. Je weet wel: don’t look back, you’re not going that way, zoiets. Maar toen ik het allemaal herlas kwamen er ook allemaal herinneringen naar boven van een moeilijke periode in mijn leven. Ik weet dat mijn blogposts veel mensen hebben geraakt, maar mij raken ze ook nog.

Ik wil het schrijven zeker terug oppikken, ik heb het ook gewoon nodig. Dus laten we stellen dat ik even een schrijfpauze heb ingelast en dat ik er binnenkort terug aan begin. Ik hou je op de hoogte.

7. Bij ontmoetingen denk ik steeds, wat een gedreven en wat een straffe madam. Daar zou ik niet graag ruzie mee hebben. Ik vermoed van niet, maar zijn er zaken die jou toch, soms, een beetje onzeker maken ?

Natuurlijk wel, ik ben ook maar een mens J maar ik voel al langer dat ervaringen mij sterker maken. The magic really does happen outside your comfort zone en dat is ook voor mij heel erg zo.

Dus in plaats van de dingen waar ik onzeker over ben te vermijden, zoek ik ze op. Ik kan het iedereen aanbevelen.

8. Wat wil jij dit jaar graag bereiken ? Wanneer is 2016 een prima jaar voor Yamina en Benetiet ?

Het hoofddoel van Benetiet is dat borstreconstructies volledig terugbetaald worden en dat het een oplossing is voor alle vrouwen die hiermee te maken hebben, of ze een hospitalisatieverzekering hebben of niet. De meest kwetsbare vrouwen hebben evenveel recht op deze ingreep.

Als dat in 2016 gebeurt, dan zou ik beyond happy zijn. Maar 2016 is in elk geval al een geweldig jaar omdat het al mijn verwachtingen in zoveel opzichten heeft overtroffen, zowel professioneel als privé!

Voilà, Yamina: heel erg bedankt voor je tijd !!

Meer info over dit mooie project? Check it out ! :

Website: www.benetiet.be

Email: info@benetiet.be

Facebook: www.facebook.com/benetiet  

Groeten,

Peter

Een gedachte over “Yamina, sociaal onderneemster met een missie!”

Geef een reactie