za. jan 29th, 2022

WaterlooIemand enig idee wat de gemiddelde loper tijdens een wedstrijd zoal aan afval produceert?

Ik heb er zelf geen flauw benul van, maar het ergste valt te vrezen, qua footprint.

Doe dat even maal 40.000 (bv 20 km door Brussel), en de totale ecologische schade valt niet te overzien.

Dat moet bijna vergelijkbaar zijn met de olieramp in de Golf van Mexico, toen het platform Deepwater Horizon van BP in 2010 zijn naam alle eer aandeed, en er kwansuis miljoenen liters olie (per dag) de zee in stroomden.

Nu, dan hebben ze er bij de Green Run in Waterloo toch een bredere kijk op. Waterloo 3Niet alleen vond de wedstrijd plaats in een prachtige omgeving, 100% in de vrije natuur, daarnaast was alles maximaal in recyclagematerialen voorzien. Top.

En en plus dragen ze met de Green Run ook nog graag een extra steentje bij aan het natuurbehoud.

Voor de wakkere lezer, nu even in het Frans:

“Soucieux de l’environnement et du bon respect de la planète, la Green Run Waterloo veut réduire son impact écologique. C’est pourquoi une partie de votre inscription sera reversée à l’association ‘Graine de vie’, qui réduira l’impact écologique de votre participation en C02. Cliquez ici pour en savoir plus sur le mécanisme de compensation. De plus, grâce à ce partenariat, vous participez à l’éducation, la responsabilisation et à la création d’emploie à Madagascar, pays où des arbres seront plantés pour réduire notre impact environnemental.”

Als je dan klikt op die link om het compensatie-mechanisme beter te begrijpen, krijg je een goede ouderwetse 404-error, maar goed, dat kan de pret niet drukken. En waarom de compensatie nu per sé in Madagascar dient plaats te vinden, daar valt uiteraard over te discussiëren. Maar het idee van een “Green Run”, waarbij een loopwedstrijd zo ecologisch mogelijk verloopt: I like!

Fijne race. Bij de opwarming flink wat last aan de linkerkuit, en dus even de overweging om dan maar niet te starten. Hmm. Toch maar gestart. Tijdens de race was de pijn gelukkig helemaal weg. Bij het uitlopen nadien was-ie weer terug. Afwachten wat dat morgen geeft. Waterloo 2Maar op deze prachtige vaderdag (en de bijhorende, fijne attenties van de kids en van Kathelijne!) toch ook even opmerken dat de kids run een daverend succes was …

Wat mij steeds noopt tot enige filosofische speculatie en reflectie dienaangaande. Ik bedoel, op volwassen leeftijd hebben vele mensen, volwassenen dus, een hekel aan hardlopen, of wordt het toch in mindere of meerdere mate een opdracht. Van moetens. Uit plichtsbesef. Om de overtollige kilo’s te bestrijden. Vreemd toch: ergens verliezen wij dus die kinderlijke blijheid, de natuurlijke neiging om rond te rennen, at randomwhenever, wherever. Want vraag het gerust eens aan de kids, of ze graag willen meedoen aan de kids run, daar in Waterloo?  Die vraag resulteert geheid in springen en dansen, van plezier en jolijt bij het vooruitzicht alleen al.

Over de race zelf kunnen we kort zijn: veel klimmen en dalen. Veel modder, en dus niet alleen een prachtig parcours, ook een bijzonder glibberige kwestie. En in plaats van de plechtig beloofde en strak afgesproken 7 km, was het parcours maar liefst 8.6 km.  Best vreemd, en niet erg handig, als je je energie netjes hebt opgedeeld in 7 gelijke delen. De organisator zei me nadien dat hij het nog zo gezegd had, dat die afstand niet deugde. En dat de opmeter van dienst het toch maar bleef volhouden, dat het wél klopte. Enfin, we hebben het overleefd, toch aan 4:15 gelopen, goed voor de 9de plaats, volgens de (dolenthousiaste) kids.

Een papieren uitslag was er niet. U begrijpt wel waarom.

Sportieve groeten,

Peter

3 gedachte over “Groen”
  1. Dikke (what’s in a name) proficiat aan het hele team. Wat het gokken over de afval betreft: ik gok op een plastic zakje van 650 gram voor jullie viertjes met vooral lege drankblikjes en een bananenschilen ! (O)pa

Geef een reactie