ma. jan 31st, 2022

Een zeldzame geluksvogel niet te na gesproken, is er zo goed als geen enkele loper die er aan ontsnapt: Time healsaf en toe een blessure die je tijdelijk aan de kant houdt. Als je de grens opzoekt, vind je ze soms.

(Foto Hardloopnet.)

Gisteren bij de intervaltraining voelde ik een vervelend soort gezeur aan de quadriceps (rechts). Nou. Dan heb je een aantal zéér verstandige opties, zoals daar zijn: onmiddellijk stoppen, en naar huis. Er zijn ook minder verstandige opties.

De domste strategie is wellicht de volgende, namelijk degene die ik gisteren enthousiast toepaste: “Weet je wat, Blessureik probeer nog even een paar sprintjes, en dan zien we wel of het gezeur niet vanzelf stopt”.

Iets in deze trant dus: “dat vervelende gezeur is er vanzelf gekomen, dus zal het ook vanzelf wel weg gaan“.

(Foto Runnersweb.)

Bij deze: als ervaringsdeskundige kan ik met gerust gemoed bevestigen: die strategie maakt het alleen maar erger.

Zoals algemeen geweten, lopers zijn rasechte struisvogels:

“Hardlopers zijn struisvogels als het om blessures gaat. Met als gevolg dat de klachten verergeren en ze langer dan nodig geblesseerd zijn.”

Dus hupsakee, linea recta naar de kine deze avond. Behandeling met ultrason & massage. Gelukkig is de verrekking niet al te erg. Vandaag rusten, en dus toch een volle 24u lang zonder lopen, en dan morgen opnieuw proberen, een half uurtje in rustige looppas. Vrijdag weer rusten, en zaterdag terug een half uurtje.

En de 20 km door Brussel, aanstaande zondag?  Meedoen mag, maar niet voluit. Huh. De 20 km meedoen, maar niet voluit?  Dat klinkt als sex voor het huwelijk gaan afraden bij een jong & warmbloedig koppeltje: kussen mag, maar dan moet het wel stoppen. Enfin, we gaan ons best doen, en rustig beginnen.De goede intentie is er.

De vraag stelt zich natuurlijk wel: gaan we blessures dan nooit kunnen vermijden?  Ik hoop van wel. Hoe zou het ondertussen met de technologie en de high tech zitten? Hoe zit het met de evolutie van wearable tech?  Here we go:

“Are today’s fitness monitors providing you the kind of insights you need to change your lifestyle and behavior? I don’t think so. In the coming months these devices will become much smarter so that they can tell you what to do and when to do it. The current state is a passive one where you know what you did, the future state is an active one where these devices are your actual health partners” – Ashu Dubey12 Labs

Voilà. Laat ons hopen. Dat de next generation gadgets ons een beetje kunnen helpen bij blessurepreventie. Zodat je bij een vervelend soort gezeur in de rechterquadriceps onmiddellijk een ijzersterk en bijzonder dwingend signaal krijgt:

“Stoppen.  Nu.  Direct.  Terug naar huis.  Morgen. is. er. weer. een. dag.”

Als de high tech het niet oplost, dan is er nog Friedrich Nietzsche.

“That which does not kill us, makes us stronger”

Voilà.

Fijne avond, en sportieve groeten,

Peter

2 gedachte over “Aan de kant”
  1. Verzorg je goed en denk misschien eens aan de methode “Kompany” of beter Kompany zou ook eens uw blog moeten lezen dan had hij misschien mee naar Frankrijk kunnen gaan en nu niet ?????
    Gisteren de groetjes aan Jarne en Charlotte gedaan. Charlotte had op school heel fier haar blauwe “jump ????” (juiste naam ben ik vergeten) aan die ze van Kathelijne had gekregen. Ze stond er beeldig mee en fier dat ze was.
    Groetjes en tot.. ga nu vertrekken op seniorenreis naar koolmijn Beringen en moskee.

Geef een reactie