di. feb 1st, 2022

BiomassacentraleDames en heren, u had wellicht verwacht dat de titel van deze blog zou luiden: “Hardlopen!”, maar neen dus, het wordt vandaag “Fietsen!”.

U leest zo dadelijk waarom.

In alle eerlijkheid, laat ik eerst maar even deemoedig het hoofd buigen: over de professionele wielrennerij weet ik zo goed als niets. En dan druk ik mij nog diplomatisch uit. Nu, wie het nieuws een beetje gevolgd heeft, zal het samen met mij kunnen beamen: je hoeft géén specialist te zijn inzake biomassacentrales, om er toch straffe uitspraken over te doen.

Goed. Aangezien ik zo goed als niets weet over de professionele wielrennerij, kan ik er zéér kort over zijn. Zoals bekend, less is more. Tot op zekere hoogte, toch. DopingEconomisch gezien herinner ik me dan weer wél dat wij vroeger, als kleine maar mercantiele Belgen, een prachtig exportproduct hebben ontwikkeld, de pot Belge:

“Pot Belge, of ook wel ‘pot du fou’ genoemd, wordt per injectie toegediend. Het is een levensgevaarlijke stimulerende cocktail die bestaat uit amfetaminen en pijnstillers, gekruid met cocaïne en heroïne en aspirine.”

Vanwege dat laatste, de levensgevaarlijk hoge dosis aspirine in dit goedje, hebben de overheid, en allerlei andere regelgevende instanties, het spul op de zwarte lijst gezet. En hup, gedaan met ons succesvolle exportproduct, gefnuikt en finaal geknakt in zijn groeicurve.

Enfin, nu even over naar de 100% cleane liefhebberij, in de wielersport. En dan komen we dezer dagen toch onvermijdelijk uit bij het fantastische fietsevent, de 1000km van Kom op tegen Kanker, en we citeren nu even uit de losse pols:

“De 1000 km, dat is samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker! En dat vier dagen lang!”

HuldemomentMorgen is het zo ver.  Van Mechelen naar Mol, oftewel 125 km.  Peddelen aan een gezapige 27 km/u. In een fantastisch goed begeleid peloton, en als je niet moet wachten aan de lichten: een eitje 🙂  En in Mol laten ze er duidelijk geen gras over groeien, met o.a. een mooi Huldemoment:

“We trappen met z’n allen samen tegen kanker en steken zo een hart onder de riem van alle kankerpatiënten. Tijdens de eerste middagstop, op donderdag 5 mei in Mol, staan we bij het Huldemoment ook effectief even stil bij het waarom van deze vierdaagse” 

Mooi. De vier middagsteden, Mol, Tienen, Eeklo en Torhout  houden een wedstrijd om de langste erehaag te vormen aan de aankomst. Dit dus volgens het oeroude maar nog steeds succesvolle concept “Wie heeft de langste ?”. Spannend, elk jaar!

Onafhankelijk van de winnaar der lange erehagen, voor àlle renners Erehaagis de aankomst met zoveel mensen en met zo’n intens belgerinkel en geklingel en geklangel, steeds opnieuw een intens kippenvelmoment.

Bovendien organiseert Mol nog een heus evenementendorp, met optredens van ene Udo (wie dat ook moge wezen), ene Garry Hagger, etc., en niet te vergeten, tal van andere activiteiten, eet- en drankstandjes, springkastelen, kindergrime, ballonplooien, circuskunstjes, you name it.

Hebt u er altijd al van gedroomd om eens mee te doen met een massa-zumba, c’est le moment, grijp uw kans.

De 1000km, het is een fantastisch event. Met ook 128 dappere solorijders, die de klus in hun eentje gaan klaren.  Met 700 teams, die er een top-teamevent van maken.

Kortom, ik zou, misschien eerder vrijpostig, durven suggereren: hebt u morgen nog géén plannen, of, nog geen boeiende plannen, rep u dan vooral naar Mol !

En als u er toch niet zou geraken, het is u graag vergeven. U kan het dan steeds goedmaken door een (flinke!) duit in het zakje te doen, en dit op de rekening BE14 7331 9999 9983 met de mededeling “GIFT”, en eventueel de code van het team dat je steunt !

Voilà.

Hopelijk tot in Mol, morgen !

Sportieve groeten,

Peter

Geef een reactie