vr. jan 28th, 2022

Roof FoodWat heb ik vandaag nu weer gezien?  Te veel om op te noemen, eigenlijk.

Maar onder meer: een ontzettend fijn, gezond, lekker en duurzaam idee!

In de vorm van een nog opstartend project, genaamd Roof Food.

Oftewel, Dakmoestuinvoedsel.

Ook al bent u géén al te gladde marketingjongen (of meisje), u begrijpt het wellicht, “dakmoestuinvoedsel” klinkt minder sexy dan Roof Food.  

Tussen haakjes,  dit mooie project heb ik gespot op de Facebook timeline van EVAcheck it out. Gezonde voeding produceren, ecologisch verantwoord, met een korte keten, midden in de stad, op de daken van huizen en organisaties, die anders toch maar nergens toe dienen (ik bedoel die daken), hoe cool is dat?

Kort samengevat, speciaal voor u: Sabine en Nine, de twee jonge starters die dit project opstarten, zaaien, kweken en oogsten dat het een lieve lust is. Met die oogst bereiden ze vervolgens gezonde catering.

De ambities zijn steil: ze willen gezonde en ecologische voeding dichter bij het brede publiek brengen, en daarbij een sterk en duurzaam verhaal opzetten. Ze leveren hun catering in herbruikbare verpakking, door de fietskoerier sparen ze heel wat CO2 uit, en op termijn is het de bedoeling dat mensen die buiten het reguliere arbeidscircuit vallen een nieuwe kans krijgen, door middel van sociale tewerkstelling.

Vorig jaar begonnen de dames met veel enthousiasme aan de eerste dakmoestuin. Op het dak van restaurant Gaston, dan nog wel. Met Gaston zijn toestemming, hoop ik.  Daar experimenteerden de dames met verschillende soorten substraten in houten bakken: met uiteraard onze Vlaamse klassiekers, zoals komkommers, boontjes en wortels, maar ook met wat meer exotische zaken, zoals de honingverbena en de saffraankrokus, wat die dan ook moge zijn.

Nu, na dit pilootproject zijn ze klaar voor het échte werk. 

Money money money: Roof Food is een coöperatieve vennootschap en als het even kan, willen ze graag hun boontjes zelf doppen. Letterlijk en figuurlijk. Liefst van al, onafhankelijk van subsidies. Dat hoor je ook niet vaak! Chapeau voor Sabine en Nine.

U raadde het al, deze blog is niet vrijblijvend ! Financiering gezocht ! Roof Food
Dit jaar willen Sabine en Nine een tweede dakmoestuin aanleggen, van 500 m², op bedrijvencentrum De Punt.
Die mensen zijn op de hoogte.
En de keuken van Roof Food komt onder datzelfde dak.
Voilà.  Als u zich nu even (snel snel !) naar deze website wil haasten:
https://www.hellocrowd.be/nl/#/project/rooffood
Dan kan u daar twee vliegen in één klap vangen: u kan er – gratis en voor niets – een mooi filmpje bekijken over dit project, en vervolgens kan u, als u er dan toch bent, de twee dames crowdfundingsgewijs een duwtje in de rug geven!
Doen hé!
Groeten,
Peter

Geef een reactie