di. feb 1st, 2022

Na de marathon komt het moment dat je de loopschoenen opnieuw aantrekt. Na een oase van rust, in dit geval, na een volle week. Dat gevoel is onbeschrijfelijk. Draven 2Een onbeschrijfelijk gevoel, en dus vandaar dat het nu even lastig is om het precies te omschrijven.

Beeldende taal. Denk aan een paard dat een ellendige winter lang heeft binnen gestaan, in een donkere, sombere, bijzonder kille, of laat ons zeggen, ijskoude en helaas ook veel te vochtige stal.

Enfin, ik maak het nu bewust wat dramatischer dan het gemiddelde paard in België wellicht moet doorstaan des winters, lig er zeker niet wakker van.

En dan, plots is de lente in het land, en Frank voorspelt een vrolijk lentezonnetje, en dat denkbeeldige paard kan plots weer draven dat het een lieve lust is.  In het frisse, sappige, en meestal groene gras. Draven 3Denk er eventueel nog een veulentje bij, dat ook draaft.

“Draven” kan trouwens ook “hardlopen” betekenen, ik geef het graag even mee.

Dit prachtige woord (als je het hoort, zie je het voor je!) onstond in 1350.  Dat heb ik ook maar opgezocht hoor. Het is etymologisch nauw verwant aan het Oudsaksische woord thraƀon, aan het Middelhoogduitse woord draben, en aan het Oudwestfries trowia.

Voilà, wie nu nog wil beweren dat hij (of zij) in deze blogs geen nuttige en leerzame zaken opsteekt, die zal ‘s morgens toch wat vroeger uit de veren moeten geraken.

Wat de mensen trouwens zeiden tegen elkaar in 1349, als ze een eindje gingen draven, dat weet ik ook niet. Daar mag wel eens wat onderzoek naar gebeuren, vind ik.

Hardlopen in de Middeleeuwen, dat zou wel eens een volledig braakliggend terrein kunnen zijn. Gratis tip Draven 4voor studenten die nog zoeken naar een fris thesisonderwerp ! Ik heb er de beroemde mediëvist Frits van Oostrom alleszins nooit over weten uitweiden, voor zover ik me herinner. Over Jacob van Maerlant daarentegen des te méér, oh boy.  

Nu we toch didactisch bezig zijn: van het prentje hiernaast (uit het begin van de Spiegel Historiael), wordt steevast beweerd dat het Jacob Van Maerlant is, die peinzend aan zijn lessenaar zit, duidelijk een goedkoop Ikea-geval, waarop een open boek ligt. Mijn hypothese destijds was, en dat is ze nog steeds, dat Jacob Van Maerlant gewoon in slaap gesukkeld is.

Maar we dwalen af. Vandaag zijn we dus terug aan de slag gegaan … DravenEerst schuchter, daarna wat enthousiaster, en toen zaten we plots en onverwachts terug op kruissnelheid.

Tegen kilometer vier zaten we aan 4:28. Dat was niet de bedoeling, maar goed. Nu, op dat moment kreeg ik een flink uit de kluiten gewassen hagelbui over me heen, dat verklaart wellicht mee het enthousiaste karakter van het draven.

Maar we zijn dus terug vertrokken. Nog een kleine 187 dagen tot Frankfurt. Entre nous, ik heb deze avond eens discreet gepolst of ze geen Nederlandstalige bloggers zoeken. “Er loopt nog geen intense zoektocht naar Nederlandstalige bloggers”, liet ene Hannah mij weten.  Die “nog niet” opent natuurlijk wel perspectieven … Dus we gaan er voor !

Sportieve & linguïstische groeten,
Peter

Geef een reactie