zo. jan 30th, 2022

wordcloud pennsylvaniaKennen jullie de University of Pennsylviana?

Neen?

Prima, houden zo.

Penn, voor de vrienden, is een Ivy League universiteit, peperduur en elitair.

Wie denkt dat de kostprijs van opleidingen per definitie leidt tot excellent onderwijs en excellente studenten, die wijs ik graag even op de realiteit: Donald Trump heeft daar gestudeerd, én er een diploma behaald.

Nu, we zijn hier niet om slecht te praten over die mensen van de University of Pennsylviana, integendeel. Eind vorig jaar hebben ze daar een zeer nuttige studie uitgevoerd, al zeg ik het zelf. Ze hebben zich afgevraagd, wat krijgt mensen in hemelsnaam aan het sporten? Enfin, en dan meer specifiek: met welke online triggers krijgen we mensen in beweging ?

Daarbij hebben ze een populatie verdeeld in drie groepen.

De eerste groep was de “controlegroep”, daar deden ze niets speciaals mee. Waar zo’n controlegroep dan voor dient, ik zou het niet weten, maar goed, ik ben dan ook geen onderzoeker. In ieder geval, wat was er nu aan de hand, met die controlegroep ?   Niet veel bijzonder. hand in hand

Die controlegroep was lastig in beweging te krijgen, een beetje een bende luie charels, eigenlijk.

De tweede groep was de “mediagroep”: die kregen met de regelmaat van de digitale klok een promotionele boodschap in de maag gesplitst, met een stimulans in de trant van : “heft uw luie kont op en ga eens een beetje bewegen, om de liefde Gods”.

Of anders gezegd, in onderzoekersjargon:

Part of the group received promotional messages from the University, including highly engaging motivational videos and infographics emphasizing fitness tips and the importance of exercise“. 

Wat bleek ? Die groep kregen ze beduidend méér in beweging dan de controlegroep, maar vooral in het begin van het programma. Smell of ambitionNa een tijdje leek dat effect dus uitgewerkt te zijn.  Nu, daar kan ik me eerlijk gezegd wel iets bij voorstellen. Als je de 87ste “highly engaging motivational infographic with fitness tips” in de bus krijgt, dan zou het effect bij mij ook wel stilaan uitgewerkt zijn.  Sterker nog, dan zou ik stilaan beginnen overwegen om uit protest tegen zoveel gespam maar eens het tegenovergestelde te gaan overwegen.

Maar nu even opletten dames & heren, want het wordt écht boeiend met de derde groep in de populatie, dat was de “social” groep. Die zaten in een social netwerk, waar ze elkaars inspanningen konden volgen :

“Members of this group were placed into social networks with six of their peers. While these peer groups remained anonymous to one another, participants were regularly updated on each other’s fitness achievements. They could monitor each other’s progress on the website, and when one signed up for a weightlifting or yoga class, the others were notified by email.”

Bij deze derde groep was er ook een verschil tegenover de controlegroep, een positief verschil weliswaar (anders had Penn deze studie waarschijnlijk niet gepubliceerd), Vergelijkingen, zeer belangrijk beste lezer: dat had veel meer een blijvend effect (in vergelijking met de media-aanpak).

Bij de media-aanpak was het dus – en nu vertaal ik dit even zoals deze simpele ziel het heeft begrepen: “het ene oor in, en het andere weer uit”. De social aanpak, mensen die elkaar online stimuleren en motiveren, is dus een langer leven beschoren. Ook als de mensen elkaar, zoals in deze studie, van haar noch pluim kennen.

Kort samengevat:

“What this study reveals is that positive behavior signals are powerful in online networks, and can be harnessed for the social good. This approach could be applied not only to encourage exercise, but also to promote vaccinations, medication compliance, and preventative care. While promotional messaging remains one of the standard ways of encouraging healthy behavior, it is also quite expensive. 

What the results show is that you don’t necessarily need to generate new media content in order to reach people. You just have to put people into the right kind of social environment where they can interact with each other, and even anonymous social interaction will create behavior change.”

Het is natuurlijk geen of/of verhaal, het kan ook een en/en verhaal zijn :

“Promotional messages are effective for increasing initial engagement in exercise classes. However, these effects attenuated over time. By contrast, peer networks significantly improved participation levels. Taking the results together, they suggest a hybrid approach that initially encourages physical activity through media campaigns, which are then replaced by program-generated peer influence networks that can encourage continued engagement.”

Voilà. Simpel gezegd, het een sluit het andere niet uit.

Bij RunnersWorld waren ze goed wakker, en merkten ze (terecht) op dat de andere kant van de medaille niet aan bod kwam in dit onderzoek : “Het zou best kunnen dat mensen die lekker pizza’s op de bank zitten te eten, en daarvan foto’s verspreiden, anderen stimuleren hetzelfde te doen“.  Right. Het mes snijdt dus waarschijnlijk aan twee kanten.

In ieder geval, we eindigen deze blog graag met positive behavior signals:

Dames en heren, geef elkaar dat duwtje in de rug, ook online !!

Sportieve groeten,

Peter

4 gedachte over “Online duwtje?”
    1. Ja, dat is waar !! Maar toch boeiend om lezen, bv. de link met promotieboodschappen, etc. En toch ook : nu het zwart op wit staat, kunnen overheidsinstanties etc er beter mee aan de slag (hoop ik ) ? Groetjes, Peter

Geef een reactie