di. okt 12th, 2021

Dames en heren, Eric Kenis heeft met “Hoek af” een mooi boek geschreven over ondernemerschap en start ups in Vlaanderen. Kenis

Het boek is bedoeld voor een breed en niet-gespecialiseerd publiek. Heel breed ben ik niet, maar niet-gespecialiseerd des te meer.

Vandaar, mijn interesse was gewekt !

Eric Kenis heeft destijds Bryo opgericht (“een netwerk van jonge, gedreven mensen die goesting hebben om hun idee in de praktijk om te zetten”, bright young ondernemers, dus), en hij vertelt ons vanuit zijn jarenlange ervaring als coach, inspirator en motivator over 21 jonge en minder jonge ondernemers: wie ze zijn, wat hen drijft, en wat ze onderweg geleerd hebben.

Een inkijk in de interne keuken van deze durvers. Straffe verhalen, bovenal menselijke verhalen, over succes, en evengoed: over mislukkingen. Ik zou durven voorstellen: schaft u zich dit boek nu onmiddellijk aan ! (als dit onderwerp u nauw aan het hart ligt), dat kan via deze link: www.hoek-af.be/contact. Nu, voor 24.95 euro kan u zich geen buil vallen, voor die schamele prijs hoeft u het niet te laten. Ontspan, haal diep adem, en denk even terug aan uw laatste verkeersboete, toen u meer dan 85 km/u reed in de bebouwde kom reed & tegen de lamp liep. Wat heeft dat toen gekost ? Een rib uit uw lijf, durf ik te gokken. Daar kan u de hele tweede druk van dit mooie boek mee opkopen.

Welnu. Eerst en vooral is het boek aantrekkelijk vorm gegeven. Prachtige foto’s. Een heldere structuur, eerst een introductie van de ondernemer, Make things happenen het idee (de “pitch”), dan het avontuur van de ondernemer, en uiteindelijk, de lessons learned.  Wat ik zo mooi vind aan deze 21 verhalen: al deze ondernemers hebben drive, goesting, lef, en de volle overtuiging dat ze met hun idee deze wereld aanzienlijk gaan verbeteren.

Bijna elk project heeft te maken met duurzaamheid. Bij voorbeeld Bubble Post, dat heeft vanaf de eerste paragraaf mijn hart gestolen. Kort gezegd, een bedrijf dat first & last mile delivery doet, 100% ecologisch. PPPFantastisch verhaal.

Een rode draad die ik daarbij las in al deze verhalen is dat deze jonge ondernemers ten volle beseffen dat ze het niet alleen kunnen. Kennis hou je niet meer voor jezelf, je deelt je kennis, je wisselt van gedachten, zo vaak en zo breed mogelijk, en daar komen dan weer nieuwe, prachtige concepten uit.

Tussen haakjes, en dit heeft niets met het boek te maken, ik spring gewoon even van de hak op de tak, maar onlangs las ik:”Nestor helpt 50-plussers aan een job“. Nestor is een nieuw interimkantoor met als missie: “Wij vinden werk dat past bij het leven van elke 50-plusser. Het maakt niet uit of je nu werkt, werkzoekend of gepensioneerd bent. Heb je geen zin om thuis te zitten of ben je toe aan iets nieuws? Dan kan Nestor je helpen”. Prachtig. Hoe mooi is dat ? Of het iets wordt, dat weet ik niet, maar ik hoop het, en vurig.

Een juweeltje is (naar mijn bescheiden mening) het avontuur van Sihame El Kaouakibi en haar project Let’s Go Urban. Sociaal ondernemerschap met een flinke turbo op. En financieel levensvatbaar, blijkbaar. Via haar passie (dansen) komt ze uit bij een probleem, en het probleem is een bindmiddel, dus wordt het een oplossing. In haar project zijn jongeren van 6 jaar tot 35 jaar, kansarm én kansrijk, meer dan welkom. Op die manier investeren in de perspectieven van jongeren: wow. Zo geeft ze een – inspirerend – voorbeeld van hoe het kan. Graag kom ik meer te weten over urban sports, by the way.

“Hoek af”: het is een inspirerend boek. Heel divers. Over toerisme voor mensen met een beperking. Over bedrijven die hun klanten niet kennen (en dus ontzettend goed kunnen geholpen worden met Hello Customer). En over jonge mensen die hun gouden kooi in de grote multinational verlaten, voor ongekende avonturen.

Tot slot vat Eric Kenis samen wat er reilt en zeilt, en ook, wat er schort in de Vlaamse start up wereld.  Met als conclusie:

“De startup-praktijk aan de frontside is ok. Maar eens gestart vinden ze te laat te weinig kapitaal voor ambitieuze groei en te weinig eerste innoverende klanten op hun thuismarkt. De vruchten van wat door Belgisch toptalent afgeleverd wordt, zijn vooralsnog niet voor hier. Anderen oogsten rocket science technologie, gedreven toptalent en goedkope bedrijven”

En dus inderdaad: way to go!

=====

2 gedachte over “Hoek af!”

Geef een reactie