zo. jan 30th, 2022

Vandaag eerst 5 km langzaam gelopen, en dan 5 km tempoloop, in het gezelschap van Kathelijne. Heerlijk. De eerste vijf kilometer nog kletsen en tateren, Tempode volgende vijf kilometer beduidend meer luisteren. De tempoloop aan 4:20 per kilometer liet niet veel ruimte voor lange monologen.

De laatste kilometer in 4:12, het paard rook de stal, en de sushi stond te wachten. Tempo. Allegro con spirito, zouden de muziekliefhebbers misschien zeggen. Heerlijk.  Wel aanzienlijk vermoeiender dan een uurtje gezapig kilometers malen.

Zoals Florence Griffith reeds zei, you are born to run. Voilà. Daar schikken we ons dan maar naar. Met veel plezier, eigenlijk.Griffith Zoals eerder gemeld, dezer dagen gebeurt dit in een schemaloze voorbereiding, zonder complexen, en met – blijkbaar – veel zin in tempolopen.

Ik observeer het ook maar: tijdens deze voorbereiding geniet ik erg van de  tempolopen.

Het deed mij nadenken. En enig onderzoek verrichten.

Naar de vraag of er al onderzoek is verricht naar het tempoverloop tijdens een marathon.

Bingo, dat is er. Met Runkeeper-data van 25.000 lopers heeft men dit in kaart gebracht. De gemiddelde loper kent een stevig verval in de 2de helft van de marathon, zowel bij mannen als bij vrouwen, er is geen glazen plafond, op dit vlak. Vreemd genoeg, zowel bij lopers die stevig getraind hebben op “dertigers” als bij zij die dat niet deden: we zien dezelfde curve.

Dat is bizar. “Of de deelnemers een duurloop van minstens 30 kilometer in hun marathonvoorbereiding hadden opgenomen, veranderde weinig aan het patroon. Lopers die dat niet deden, liepen langzamer, maar van een abrupte omslag in de grafiek is geen sprake”.  Straf, dat zou ik anders voorspeld hebben.

Wat wel een belangrijk verschil is: lopers die in 5u30 (of langer) finishen, 5-30kennen een sterk verval in de tweede helft. Meer bepaald, vanaf km 26 hakt het verval er hard in.  Bij lopers die finishen in minder dan 3u30 daarentegen is er veel minder verval, maar er is wel een zeer gelijkaardig patroon: dus ook verval vanaf km 26, en vervolgens een zeer gelijkaardige curve.

Straf, want van goed getrainde lopers hadden we toch een veel vlakker verloop kunnen verwachten? De grafieken van lopers met een negatieve split (tweede helft sneller) en lopers met een positieve split (tweede helft langzamer) tonen  het duidelijk aan, negative splitde kunst zit ‘m in het aanhouden van een zo “vlak” mogelijk tempoverloop, het hoogste mogelijke tempo dat je 42 km lang kan volhouden, en zo liefst zo egaal mogelijk.

Misschien deed ik dat verkeerd bij de vorige marathon, een tempo lopen dat ik 36 km kon volhouden, en toen een zijsteek: dus het tempo dat ik géén 42 km kon volhouden ?

Even de facts & figures gecheckt: neen, daar lag het kalf niet gebonden. Nog 24 dagen om er over na te denken.

En een slimme strategie te bepalen om het hoogst mogelijke tempo te identificeren dat 42 km lang vol te houden is ! 🙂

Fijne avond !

=====

Foto Peter Temporun

Geef een reactie