wo. jul 6th, 2022

De voorbereiding op de ene marathon verloopt al wat meer gedisciplineerd dan de andere. Running Cheaper than TherapyDe voorbereiding op de vorige marathon was bijzonder pünktlich.  Te Duits voor woorden, moeten we eerlijk bekennen. Bij de voorbereiding op de volgende marathon (op 17 april, dus nog amper 26 dagen te gaan), heeft een strak,  rigide schema veel minder zin: als je maar een dikke maand hebt, dan schuif je rationele en koel becijferde schema’s best aan de kant. Op z’n Zuiders, dan maar. Een maand is nu eenmaal niet veel. There’s only so much you can do.

Dat heeft wel enkele consequenties. Veel meer vrijheid. Vandaag eens moe & niet al te veel zin?  Nou, dan blijven we eens thuis. Omgekeerd. Zin om eens helemaal uit de bol te gaan?  Dan doen we eens een flukse training die geen enkele trainer zou durven te verzinnen, wil hij (of zij) niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag eindigen.

Die creativiteit is wel fijn. Ter herinnering, gisteren was het nog weekend, en meer bepaald, toen was het zondag. Om 15u heb ik met een mild gevoel van opperste paniek moeten vaststellen dat er nog steeds geen kilometer gelopen was.

En schemaloos of niet, op een bepaald moment moet je natuurlijk wel aan die eerste dertiger beginnen. Voor wie niet van deze marathonplaneet is: de dertiger is de duurloop van 30 km (of meer), waar je terdege kan vaststellen of het goed gesteld is met de conditie. Peter Foto TokyoOf niet. Dat kan je dan ook ontdekken.

Nu, bij de vaststelling dat er nog een dertiger op het niet bestaande schema stond (dus, om 15u, op een luie zondag), heb ik de zaak maar eens in drie stukken verdeeld. Wie geen zin heeft, moet maar creatief zijn, zo luidde de redenering. Dat ging zo. Eerst een stuk (11 km) langzaam aan, en dan een ferme break. Vervolgens 10 km aan een medium tempo, en opnieuw een degelijke en deugddoende break, inclusief even de krant lezen. En dan, tot slot, 9 km véél sneller gelopen.

Een fijne trainingservaring. Eigenlijk nog nooit zo’n makkelijke dertiger gelopen. In een magazine las ik dat het trainingseffect van deze drie trainingen precies hetzelfde zou moeten zijn. Of dat zo is, weet ik nog niet, we zullen het waarheidsgetrouw laten weten, binnenkort.

Misschien nog even meegeven, en ik herinner mezelf er ook wel eens aan, wat nu ook alweer de voordelen zijn van die langere duurlopen ? Here we go, “De vijf belangrijkste voordelen van de lange duurloop“:

  1. Vetverbranding: met lange duurlopen leer je je lichaam energie te halen uit vet. Hierdoor ga je beter om met je koolhydraten, die je maar beperkt in voorraad hebt.
  2. Vergroten glycogeenopslag (glycogeen is de stof waar energie uit koolhydraten wordt opgeslagen). Door de lange duurloop te lopen bouw je aan een grotere glycogeen-inhoud.
  3. Test jezelf! Deze vermeldde ik al.
  4. Braintraining: lopen doe je met je benen, als alles goed gaat, maar het is toch grotendeels een mentale bedoening: “het ‘beveiligen’ van het lichaam is een van de voornaamste functies van de hersenen. Wanneer de hersenen aanvoelen dat het lichaam zijn limiet nadert, handelen ze hiernaar met vermoeidheidssignalen als gevolg. Met lange duurlopen train je je hersenen dat die lange afstanden OK zijn”.
  5. Vertrouwensboost: Een rechtstreeks gevolg van nummertje 3. “Als je vlot 35 km kan afhaspelen, dan lukt het met 42,195 km ook wel”, aldus het achterliggende idee van deze vertrouwensboost.

Nu, de eerlijkheid gebiedt ons om aan te stippen dat deze redenering het soms laat afweten, in de praktijk.

Als je de marathon loopt, zijn er geen garanties. Helaas pindakaas.

Maar goed, dat maakt het dus zo mooi.

En nu, tijd voor een niet-geplande training !

=====

3 gedachte over “Schemaloos”
  1. Herkenbaar… het is niet alleen een fysieke training maar ook mentaal. Als je hoofd er niet naar staat een marathon te trainen, dan wordt het erg moeilijk… succes! Ga je Rotterdam lopen’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: