za. jan 29th, 2022

Gisteren gelezen : Anne-Marie Vangeenberghe, de woordvoerder van Boerenbond die pleit voor vleesmatiging. Anne-Marie’s grootmoeder pleitte daar trouwens ook al voor, in de jaren 70. Let wel, vleesmatiging lost niet alle problemen van de wereld op, zo merkt Anne-Marie voorzichtigheidshalve op. Neen, volgens mij ook niet.

Nu, ook al lost vleesmatiging niet onmiddellijk alle problemen van de wereld op, misschien helpt vleesmatiging wel een béétje, en dan is het misschien ook al goed ?

“Alle beetjes helpen”, heeft menig grootmoeder misschien ook gezegd, in die dartele jaren 70.

Maar goed, het staat er in ieder geval wel letterlijk, in de bewuste Boerenbond-column:

“Ik pleit voor vleesmatiging”.

Aanvankelijk was ik bijzonder verheugd dat te lezen, en ik moet het zeggen zoals het is, ik verkeerde in bijna-Bijbelse stemming:

Als Hij  het verdwaalde schaap vindt, dan is hij nog meer blij over dat ene, dan over de 99 andere die veilig in de wei zijn.

Als zelfs Boerenbond al vurig voor vleesmatiging pleit, dan moet een radicaal méér plantaardige  wereld nu wel zéér nabij zijn ?

Helaas, de ontnuchtering kwam snel, en dit bij monde van een berichtje op mijn Facebook-pagina: “Als de vos de passie preekt, …

Ja. Boer, pas dan op uw kippen. En op uw ganzen. Dus toch maar even een en ander gaan uitzoeken: of de Boerenbond nu daadwerkelijk pleit voor vleesmatiging?

Op de website, weinig gevonden. In het Jaarverslag 2015, nog minder gevonden over vleesmatiging. In het overzicht van 125 jaar Boerenbond, weinig projecten en initiatieven te bespeuren, over vleesmatiging.

Verschillende mogelijkheden dienen zich aan:

a) Ik heb niet goed gezocht.

b) De zoekfunctie op de website doet het nog niet goed.

c) In de voornaamste publicaties van Boerenbond is men telkens per malheur het hoofdstuk over vleesmatiging vergeten opnemen.

d) Men pleit zeer vurig voor vleesmatiging, maar in alle discretie.

e) Men pleit er af en toe eens voor, in een individuele column, en daar moeten we het mee stellen.

We weten het niet. Zoals dat andere spreekwoord, over de vos en de haas:

Wat de vos niet weet, weet de haas ook niet.

We volgen het met veel interesse verder op, wat de Boerenbond deed, doet en zal doen om vleesmatiging te promoten.

=====

Een gedachte over “Als de vos de passie preekt”
 1. Hey Peter,
  Dikke proficiat voor uw artikel i.v.m. Boerenbond. Non kel Gust had met die vereniging ook altijd een haat liefde verhouding !!!!!!
  Geniet van het weekend,
  Zoals afgesproken ga ik morgen tegen de middag naar Boortmeerbeek en neem foto’s van keukentafel en stoeken – kleerkast en salonmeubels (zetels en tafeltje) enz.
  Groetjes
  opa

Geef een reactie