za. jan 29th, 2022

In de voorbereiding op de Tokyo Marathon, resten er nog slechts een luttele 32 kalenderdagen. Qua trainingsintensiteit pieken we nu, Kampioenschap Alternozowel qua duurlopen als qua snelheidswerk. Héérlijk. Nu, als je een einddoel hebt waar je maandenlang naartoe werkt, is het ook wel fijn om tussendoelen te hebben. En dus is het tijd om de conditie grondig te testen, in zo’n tussentijdse test.

Vanuit MMC kwam de warme uitnodiging om op zondag 7 februari deel te nemen aan de Midwinter Marathon in Apeldoorn; de Asselronde bedraagt 25 km. Dat is een ideale test in de voorbereiding op voorjaarsmarathons!

Zo gezegd, zo gedaan, en wij maken er dan ineens een weekendje Apeldoorn van. Tot nu toe heb ik enkel érg fijne ervaringen met hardlopen in Nederland (Marathon Rotterdam, Marathon Amsterdam), _MG_3814steeds prima georganiseerd, en fijn om dicht bij huis toch “in het buitenland” te lopen. Dé bonus van de Midwinter Marathon lijkt me de wondermooie natuur!

Tussen haakjes, de – mooie! – foto’s in deze blog zijn van Rob Voss/Kevin Hagens.

Als je vaak (of in mijn geval: stééds) stadsmarathons loopt, dan zijn wedstrijden in de natuur toch wel een verademing. Het parcours van de Midwinter Marathon gaat over de heide en door de bossen. _MG_3851

Alhoewel het parcours slechts 2 niet-geasfalteerde kilometers telt, is dit wellicht geen gemakkelijk parcours, zeker op een koude winterdag lijkt me dit pittig.

Maar voor de Nederlandse afstandsloper is het een echte “must” om Apeldoorn gelopen te hebben. Dat merk je aan de indrukwekkende setting, met meer dan 14.000 deelnemers aan de start, waarvan twee deelnemers aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Jip Vastenburg en Andrea Deelstra)! Maar liefst 350 vrijwilligers gaan dit event in goede banen leiden.

De wedstrijd heeft ook een internationale tint, met lopers uit maar liefst 22 landen. Van de 14.000 deelnemers, slechts 51 Belgen ! 🙁 

Het idee van de trip naar de Midwinter Marathon is dat we ook kunnen kennismaken met Apeldoorn, tot dusver wist ik dat deze stad zich in Gelderland bevindt, maar dat was het wel een beetje. Kampioenschap AlternoIk associeerde Apeldoorn steeds met Arnhem en Amersfoort (allemaal A’s), en ook nog met een andere stad, maar die stad ga ik hier nu even niet vermelden, bij controle bleek dit een geheel verkeerde associatie te zijn. Zo gaat dat met je eigen buurlanden, onbekend & onbemind.

Wat ik erover las: Apeldoorn telt ongeveer 156.000 inwoners, en met ongeveer 100.000 arbeidsplaatsen is het een van de belangrijke werkgelegenheidscentra in Midden- en Oost Nederland. En voorts : “Apeldoorn staat bekend om zijn stadsparken _MG_3753en zijn groene karakter. Kenmerkend is de Apeldoornse huisjesstructuur”. Nou.

Steeds in voor een stukje geschiedenis, dus ik hoop nog iets te leren over de periode tussen het jaartal 792 (toen Apeldoorn als “villa ut marca Appoldro” werd genoemd in een schenkingsakte) en 2016.

Een observatie: zo goed als iedereen bij wie ik de Midwinter Marathon in “Apeldoorn” vermeld in een gesprek, repliceert met de reclamekreet “Ha, even Apeldoorn bellen”. Best merkwaardig. Want die reclameslogan ken ik nog, van toen ik amper 12 jaar oud was. Recht uit de 80-ies, dus. JP8A6934Dat moet zo wel een beetje de natte droom zijn van elke marketeer, zo’n slogan die iederéén 30 jaar later nog graag even herhaalt. Al las ik dat er met deze reclamecampagne af en toe even iets fout ging, cfr.: “Ooit mocht een reclame over Adam en Eva niet worden uitgezonden. Eva loopt door het paradijs op zoek naar de man van haar dromen. Dan verschijnt die Adam, maar het blijkt een homo te zijn”.

Tja. Die dingen gebeuren nu eenmaal, maar in de reclame mocht het toen blijkbaar niet.

Blijkbaar was de slogan bijna erg actueel voor de Midwinter Marathon:

“De medailles zijn binnen! Al had het weinig gescheeld of we hadden géén medailles kunnen aanbieden. Gezien het platleggen van de haven van Rotterdam vanwege stakingen was er twijfel of de medailles er wel zouden zijn op 7 februari! We hebben gisteren bericht gekregen: de medailles zijn er! Het was wel even zweten. Waren de medailles er niet op tijd geweest dan was er ook voor ons maar één optie geweest: ‘Even Apeldoorn bellen …’ 🙂

Dus nu nog twee weken hard trainen, en dan trekken we naar Apeldoorn. En wat ik me nu afvroeg: waarom lopen er zo weinig Belgen mee in Apeldoorn? En lopen er eigenlijk veel Nederlanders Midwinter Marathon 2015mee in onze Belgische klassiekers (10 Miles Antwerpen, Marathon Antwerpen, 20 km Brussel, Marathon Brussel, Dwars Door Mechelen, etc.) ?

Ik weet het niet, ik heb er eigenlijk nooit goed op gelet … Ik hoor en lees graag over de Nederlandse ervaringen in België, en vice versa!

=====

3 gedachte over “Even Apeldoorn bellen ?”

Geef een reactie