di. feb 1st, 2022

Wat een trainingsweek. 0 kilometers, volgens het schema dat we netjes volgen. Nul, Restzero, noppes. Dit is een rustweek, en dan wordt er geen halve meter gelopen. Even uitblazen. De tijd nemen, bijvoorbeeld om te lezen. Dat mag dan gelukkig wél over lopen gaan, dus we zijn begonnen aan Haruki Murakami’s werkje “Waarover ik praat als ik over hardlopen praat“.

(Bron afbeelding: “Rest. It’s part of the program!”)

Eerlijk ? Ik kijk er nooit écht naar uit, naar die rustweken. Maar als het zover is, geniet ik er wel van met volle teugen: deze rustweek voelt echt aan als herstellen, ik voel bijna fysiek hoe de batterijen zich weer opladen. En nu misschien even de saaie, maar precieze uitleg waarom rusten wenselijk en noodzakelijk is, de “microtrauma’s” moeten herstellen:

“Prolonged running causes microtrauma – tiny amounts of bleeding – in your working muscles. With sufficient rest and recovery, they’ll heal stronger and be better able to withstand the stress of training. Rest is training. Without sufficient rest and recovery, your body can’t adapt to get fitter and stronger.”

(Bron: RunnersWorld)

Ik vermoed dat voor vele lopers rusten niet evident is, om even eufemistisch uit de hoek te komen, wellicht vanuit bezorgdheid dat de conditie achteruit zal gaan.

No worries:

“In general, it takes your body almost two weeks of non-activity before you start losing a noticeable amount of your progress or performance level. So don’t think that taking a day or two off from training will set you back all that hard work you’ve put in.”

(Bron: BlogFitbit)

Uiteraard heeft rusten ook een mentaal/psychologisch kantje:

“Taking a rest period can rekindle your hunger for exercise and help prevent burnout. Mental fatigue can be every bit as detrimental as physical fatigue and taking a rest day helps to recharge the psyche.”

(Bron: BlogFitbit)

Voor 99.99% van alle lopers geldt dat er natuurlijk niet alléén de hobby is, maar ook het werk (en bijhorende reistijd), het huishouden, en vele, te vele andere activiteiten.

Als je dat allemaal optelt, dat kan confronterend zijn, zo blijkt uit de (goede) blog van Inspire2Run:

“Bij het sportmedisch onderzoek kwam naar voren dat de verhouding inspanning en ontspanning niet in balans is. Omdat mijn werk erg leuk is, is de valkuil dat ik te veel werk. De totale belasting op mijn lichaam bedroeg in de voorbije maanden 90 uur per week. Op een 168 uur durende week is dit te veel, dat betekent dat ik maar 78 uur de tijd heb om te herstellen, lees slapen. Door de sportarts werd ik daarom ook stevig toegesproken. Ik zou met deze belasting nooit uitgerust, fit en sterk aan de start verschijnen.”

(Bron: Inspire2Run)

Naast lezen is deze rustweek toch ook een goed moment om eens extra goed op de voeding te letten. Tijd om eens (enigszins) gedisciplineerd voor gezonde voeding te zorgen, een stukje zelfzorg, dus. Tijd om even te proberen ontsnappen aan de overdaad aan processed foods, want “processed foods are convenient, inexpensive, and well-marketed“), maar ze zijn helaas niet bijzonder voedzaam. Soms is het lastig om het verschil te voelen tussen écht honger hebben, en trek in zoet, zout & vet.

Een recente en prima blog hierover, van Katrien Cattoor: Hongertjes en goestjes – https://katriencattoor.wordpress.com/2016/01/14/hongertjes-en-goestjes.

Voeding is essentieel, niet alleen voor de training, maar ook in functie van herstel:

“Inname van koolhydraten na een inspanning is van belang voor een goed herstel. Het blijkt namelijk dat hierdoor de aanmaak van spierglycogeen wordt gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt ook dat herstel extra wordt bevorderd door toevoeging van eiwitten aan de koolhydraten. Een kleine hoeveelheid eiwitten blijkt al voldoende te zijn voor herstel.”

(Bron: Hrdlpn)

Samengevat, een positieve benadering van voeding, en hoe dit de hardloop-ervaring kan verbeteren:

“Food is more than calories to burn for energy. Real foods contain nutrients that can improve cardiovascular health, speed recovery, protect you from disease, provide more consistent energy, and result in prolonged periods of better health.”

(Bron: RunnersWorld)

En nu, hop, gezwind naar het einde van de rustweek, rustig aftellen naar zaterdag, voor de eerste 30 km training in het schema !

====

 
 
 
 

 

Een gedachte over “Rust roest”

Geef een reactie