za. jan 29th, 2022

Vandaag, als project in de kijker: “Les Gazelles”. Prachtig initiatief. Iedereen die graag loopt, ondervindt het aan de lijve: Gazelleslopen smeedt banden. Soms levenslang, bv. met je loopmaatje. En soms is er dat heerlijke moment van kortstondige verbondenheid met volstrekte vreemden, bv. bij het welgemeende schouderklopje dat je krijgt tijdens een wedstrijd, als je nét door een dipje gaat.

Dat kleine, onooglijke, bescheiden schouderklopje doet (indien correct gedoseerd) letterlijk en figuurlijk wonderen.

“Les Gazelles” gaat een (grote) stap verder. Lopen als hefboom naar een betere samenleving. Lopen kan mensen die in de rats zitten weer op weg helpen naar een mooiere toekomst. Bekijk het even. En wel op: http://lesgazellesdebruxelles.be. De missie van Les Gazelles leest als volgt:

Via lopen / joggen volwassenen uit kansengroepen versterken en ontmoeting tot stand brengen. Iedereen die geen of moeilijk toegang heeft tot sport behoort tot onze doelgroep: mensen in armoede, nieuwkomers, mensen zonder papieren,…. Les Gazelles beoogt een sociale en culturele mix waarbij er door sport ontmoeting en uitwisseling ontstaat. Op die manier bouwen we tijdens het joggen bruggen tussen kansarmen en kansrijken.

Als u mijn eerlijke mening vraagt, en anders ook: ik vind dit een fantastisch initiatief. Het mooie en het zinvolle van lopen, maar  dan in het kwadraat. Een 1 + 1 = 3 verhaal. Iedereen wint.

Foto gazellesIn het magazine “Running.be” verscheen in september een fijn artikel over Les Gazelles, met de titel die wat mij betreft àlles zegt: “Als we lopen, is iedereen gelijk”.

Wat “lopen” betekent voor de deelnemers van deze loopgroepen ? “Onze problemen, die laten we achter aan de ingang van het park”.

Dixit Wim Poelmans (voorzitter):

Het werkt. De impact van lopen is enorm. We merken dat onze lopers mentaal en fysiek sterker worden. Vaak sluiten zij zich aan onder zware stress, geen dak boven het hoofd, geen papieren, etc. Dan is het mooi om te zien hoe zij een uitlaatklep vinden in het lopen, en hun stress langzaam

Waarom werkt dit? Kort samengevat, de top 4:

1. Lopen is gezond: lopen maakt fit. Lopen ontstresst, wekt energie op en geeft gauw een gevoel van voldoening.

2. Lopen is goedkoop: bij Les Gazelles de Bruxelles bestaat er geen financiële drempel voor deelname. Er wordt géén lidgeld betaald.

3. Lopen doe je samen: niets is leuker dan lopen in groep. Er is regelmaat, een gedeeld doel, een gemeenschappelijke drive. Ongedwongen doorbreekt het lopen grenzen tussen mensen.

4. Lopen zet je op weg: lopers zijn volhouders. Lopen leert je op de meest eenvoudige manier dat doorzetten werkt en voldoening geeft.

Dit initiatief krijgt veel steun, en die verdient het ook. Zo zorgt bv. de Marathon van Brussel niet alleen voor gratis tickets, maar ook voor financiële steun, meer info hierover op:

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/marathon-steunt-gazelles-de-Bruxelles.

Ook boeiend is dat er spontaan win-win samenwerkingen ontstaan, met organisaties die ook actief zijn op dit vlak: met Bon vzw, link=Brussel vzw, Pigment vzw, Buurtwinkel Anneessens, Minor-Ndako, Atlemo, etc.

Voilà. Wil je hier graag meer over weten, please check it out:

=====

Een gedachte over ““Les Gazelles”, het mooie van lopen – in het kwadraat”

Geef een reactie